[Téma] Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Je tu někdo, kdo by na PG poslouchal i letecké pásmo. Nebo snad přímo hovořil v leteckém pásmu, maje zkoušku Omezeného vysvědčení radiotelegrafisty?
Evt. je nějaká dostupná stanice na let. pásmo i 2m?
Přemýšlím si tak, má-li to smysl pro PG. Docela by mě to lákalo :)
-
1 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Tondo, problém je v tom, že letecké pásmo jede v AM modulaci, kdežto u 2m se používá FM. Existují tribandy, které umí letecké pásmo poslouchat, ale nevím o žádné mašince, co by to uměla na obojím vysílat.
-
2 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
jj... ten problém znám, jen jsem tak četl ve starších diskuzích a tuším, že máš stejný záměr :)
-
3 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Takové rádio jsem hodně sháněl asi před rokem a v podstatě seženeš buď dvoumetr vysílající + letecké pásmo jen odposlech, nebo obráceně. Asi není na světě firma, která by obojetnou vysílačku postavila nejen kvůli technickým problémům, ale i kvůli zákonům (dvoumetr nesmí vysílat ze vzduchu). Takovou vysílačku by ti stejně ČTU nezaregistrovalo. Pokud chceš jen poslouchat, kup si levný receiver, pokud chceš vysílat musíš mít air-band. Já už se snad konečně letos ke koupi air-banda dostanu a dvoumetr nemám. Za letu se držím řidiček a povídání nechávám ostatním.
-
4 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Jo, jo, pokud se bavíme o ručkách, je to přesně tak, jak je popsáno. Do takové kombinace zatím ani číňani nejdou. Technicky to trochu naráží na AM, FM, potřebný výkon a relativní vzdálenost pásem, k tomu "logika účelu využití" a předpisová stránka. Upřímně bych se i nějaké čínské ručky za 100 USD, co umí vysílat v AIR a koupíš ji v samoobsluze děsil. Pokud jde o poslech, občas si vezmu AR-108 (investice 1000 Kč), ale je to jen další krám navíc a moc to nepřináší. Maximálně při motání kolem táborského AFIS vím o letadle dřív, než mne míjí. Na frekvenci pro větroně je mrtvo, počasí na Ruzyni mne nezajímá a jiné využití poslechu pro PG mne nenapadá. Na vysílaní jedině ICOM (od 300 USD), s oprávněním, povolením a volací značkou. Také by mne zajímalo, zda to někdo třeba při MPG reálně používá, jak to proběhlo s povolením, volací značkou a jak se na to tváří řídící, když si žádá o průlet CTR Praha...
-
5 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
yeasu vertex vxa 710
-
6 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Opravdu? - Podle toho co píšou třeba tady: http://www.mypilotstore.com/mypilotstore/sep/3583 se mi to moc nezdá.. ledaže by to šlo nějak hacknout..
-
7 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Ak myslíš rozsah frq ktoré uvádzajú, tak to sú predvolené od výroby. Tá rúčka pokrýva samozrejme celé pasmo VHF s AM/FM a frekvencie sa dajú plynule ladiť poprípade aj nadstaviť počítačom kde si prehladne v tabulke priradíš frq na kanál (pamäť), krok, odskok pre prevádzače a tuším aj výkon TX-u ku danému kanálu.
-
8 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Tak jsem se zachvěl nadějí... a nic. VXA 710 umí TX (vysílat) jen na frekvenci 118.000-136.975Mhz v amplitudovém módu = air band. ve všech ostatních pásmech umí akorát RX (přijímat). http://www.vertexstandard.com
-
9 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Podľa tejto stránky máš pravdu.Neviem či je zámer predajcov, ale kde som o nej čítal,, všade bolo v špecifikácii písané že to vysiela v oboch druhoch modulácie spolu s príslušným výkonovým rozsahom pre daný druh prevádzky. origo manual som nečítal, tak ale je to asi tak.
-
10 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Pokud někdo někde uváděl, že ten přístroj (ještě do ruky) umí vysílat přes celé VHF, tak by asi potřeboval předhodit radioamatérům ke zlynčování.. ;o) Opravdu myslím, že zatím asi nic v této kombinaci nenajdete.
-
11 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Zaznělo tady spoustu věcných problémů spojených s touto věcí. Mám Yaesu VX 7R s úpravou. ALE: zůstává problém s anténou- pro slušné vyzařování není anténa pro tato 2 pásma, modulace a rovněž výkon( rádio je postaveno jako 2m+70ka). Výsledkem je, že v blízkosti letiště jsem slyšitelný na Air bandu, ale dosah je opravdu malý. Příjem solidní a aspoň vím o dění kolem mě. (někdy je to ale otrava). Myslím ale, že je dobře, že taková rádia nejsou. Někteří jedinci nemají zábrany.
-
12 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Jo, dnes jde na ručkách nastavovat lecos, ale VF zákony to neošálí. To, že nařídím procesoru kmitat někde úplně jinde, neznamená, že takové přeladění VF obvody umí a jsou na to přizpůsobené. Počínaje zmiňovanou anténou. Podle toho vypadá výsledek.
-
13 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
tak ešte raz, VXA 700 by mal byť ten správny model. je to predchodca a nevidím ho nikde u predajcov.
-
14 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
Trochu som sa popýtal a kamarát mal možnosť takéto kombinované staničky vyskúšať a od troch rôznych výrobcov.Nedopovedal som otázku a povedal mi zabudni.Dvojmeter ako tak, a na airbande sa nikam nedovolal, nemalo to ani polovičný výkon a zlá modulácia. ( asi preto ich už nerobia) On lieta s motorom a že takáto stanička je prakticky nepoužiteľná. Teraz lieta s dvomi, klasický dvojmeter a icom a6 a žiadny problém. Má na to povolenie, tak si lieta kde ho pustia. Takže dve rúčky budú asi najvhodnejšia voľba. škoda
-
15 RE: Vysílačka pro let. pásmo a PG (2m)
To je bohužel ono, praktická využitelnost podobných zařízení. Na některých ručkách opravdu jde AIR band jako "bonus" aktivovat, ale na komunikaci kolem 1 km... ;o) Uvedená VX 700 už byla o něco lepší pokus, ale stále se technicky jednalo o kompromisní řešení a z různých důvodů se jich ani moc neudělalo. Asi by byl problém nějakou starší sehnat, navíc si nejsem jistý, jak je to s evropskými homologacemi. Co jsem slyšel, tak třeba rogalisté na Slovensku AIR rádia celkem používají, ale v Čechách zatím o nikom nevím. Až pojedu na ČTÚ, tak se zkusím poptat, jaká je u nás situace s vydáváním a doposud vydanými povoleními "stanic pohyblivé letecké služby" pro PK a ZK.