FÓRUM PGweb

[Téma] Začátky s PG

Začátky s PG
Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 11.06.2008 * 21:49

Dobrý den,

jsem nadšenec všeho co lítá, doposud jsem létal jen s RC modely, je mi 14 let, muze se létat uz od 15?

Zajímalo by mě, zdali někdo neví, kde se létá v okolí Ústí nad Labem a Děčína.

Jaký kluzák na začátek (asi něco na inzerát, kmplet výbava) z http://aeroweb.cz/bazar/default.asp?sekce=P&kategorie=8&radit=

Je nějaká PG škola v sev. Čechách poblíž Ústí nad Labem?

Co vše je zapotřebí k létání (mám namysli kluzák, sedačka, záložák atd...)?

Děkuji za případné odpovědi.

18 příspěvků
shlédnutí: 6023
  • 1 RE: Začátky s PG
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 12.06.2008 * 09:31

Ahoj,

od 15 se smi letat se souhlasem rodicu. Pokud nebudou mit pochopeni tak od 18 let. Primo v usti je fungujci litajci particka - a primo nad ustim jsou tusim nejake letove tereny - popis je zde: http://www.pgkrupka.com/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=5&id=22&Itemid=40 a az bude foukat na start a bude pekne tak tam urcite nekoho potkas. Pekny tereny v sev. cechach jsou taky Krupka, Zlatnik u Mostu a Rana (tam je nekdo temer vzy kdyz neprsi :-).

Skol v severnich cechach je nekolik na Rane, dalsi je na Klinovci. Slusny starsi komplet se da poridit kolem 30kkc, ale chce to chvili hledat a idealni je konzultovat pak konkretni nabidky s nekym zkusenejsim (instruktor napr.). Krome toho cos vyjmenoval je povinna uz jen helma a dobre je vario (signalizuje stoupani). Jinak pro mladochy do 23let existuje program "sportovni talenty" (dotovane tabory, soustredeni a pod).

• 2 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 12.06.2008 * 19:47

Ještě jedna věc - jákou váhovou kategorii bych měl vybírat? - předpokládám, že za rok budu vžit tak max. 65 kg

• 3 RE: Začátky s PG
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 12.06.2008 * 23:22

ahoj...no k té tvé váze přičti váhu výbavy, to je cca 20kg a máš tkzv. váhu letovou...a kluzák by měl být takový, aby se ta tvá letová váha pohybovala v tom rozpetí na jaké je kluzák staven..(to udává výrobce na stránkách a máš to i v techničáku od kluzáku..)...

ale to vse se urco dozvis na kurzu

jo a v decine lita take pár lidí v usti je nás cca +- 15 a dalsi bandicka je v Jílovém (mezi UL a DC)...;)

• 4 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 31.01.2009 * 18:45

Tak jsem se neco o PG naucil, potreboval bych poradit s rozhodnutim jestli bazarovej komplet nebo po castech z vyprodeje (nove zbozi) modely 1-2 stare. Co je vyhodnejsi?

• 5 RE: Začátky s PG
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.01.2009 * 20:03

Napis jake mas konkretni nabidky - co, jak stare, za kolik...

• 6 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 31.01.2009 * 21:57

Já ještě moc na inzeráty nekoukal, na jak max. staré bych se měl koukat ? 3 roky? A je nějaký výrobce, co dělá kluzák pod 35 tis? (našel jsem za 39 nejmene).

• 7 RE: Začátky s PG
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 31.01.2009 * 22:51

Novy padak levneji neporidis. Vybava z druhe ruky byva do zacatku optimalni. Se starim (nejen fyzickym, ale i generaci) padaku se poji samozrejme i cena. I padaky starsi nez 3 roky mohou byt vyhovujici, pokud nejsou ve spatnem stavu.

Co se tyce ceskych vyrobcu, nejcasteji najdes konkretne tyto (dle abecedy):

Axis Pluto

Gradient Orbit II nebo Orbit

Mac Trend III nebo Trend II

Sky Atis II nebo Atis

Jsou to typy ktere zacaly vyrabet pred max. 5-6 lety nebo pozdeji (tj. novejsi)

• 8 RE: Začátky s PG
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 01.02.2009 * 15:18

k létání nepotřebuješ jen vybavení, ale taky piloťák, pojištění atd......na papíry se sice nelítá, ale... no, takže bych doporučil začít z jiné strany....minimálně okouknout kurz....nejblíže asi raná, liberec....pak si vybereš školu...a TEPRVE po kurzu začít uvažovat o vybavení...jinak tady je taková podružná věc: stručný přehled kolik stojí vybavení....

....

• 9 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 04.02.2009 * 16:50

Já jsem jen potřeboval vědět, kolik peněz je pro takovouhle činnost potřeba.

Už mám povolení od rodičů absolvovat kurz, tak vybírám

• 10 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 04.02.2009 * 21:15

Mám jeden problém... Piloťák můžu mít až od 16 ? :(

• 11 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 04.02.2009 * 21:38

Ufff, (snad jsem to pochopil správně...)

našel jsem tohle na LAA pod nadpisem 6.3. Vydání pilotního průkazu a zapsání kvalifikace -

6.5.3. Žák - pilot sportovních létajících zařízení PK, ZK (bezmotorové SLZ) po dosažení věku 15 let.

Proč některé školy nabízejí závěrečné zkoušky od 16 let?

To je zbytečné, abych za kurz platil takové peníze a pak nedostal piloťák ne?

• 12 RE: Začátky s PG
    Autor: zdenka (+24) (-3) | Zasláno: 05.02.2009 * 09:41

Zdravim. Nasels to spravne - na kurz muzes od 15let a pilotak je taky od 15ti. Proc nektere skoly pisi od 16 nevim, ale predpokladam ze to bude nejaky preklep na stane tech skol. Jinak po kurzu je dobre zacit louckaovat a litat co nejdriv - aby clovek nezapomel to malo co se naucil. Rocni pauza je nesmysl a nemyslim si, ze by na ni kdokoli trval. Nejlepsi mas se primo instruktoru v te skole preptat proc a jestli to neni omyl.

• 13 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 06.02.2009 * 19:52

Jen takový dotaz, není mi jasné, co jsem se dočetl, sedačku zabalim společně s křídlem do báglu, vylezu na kopec, vyndám sedačku ............... A co pak s tím báglem ? Přeci ho tam nemůžu nechat :)

Třebas tenhle bágl - http://www.elspeedo.cz/?page=669&sub=671&lang=cze

a tahle sedačka - http://www.elspeedo.cz/?page=3992&lang=cze

• 14 RE: Začátky s PG
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 06.02.2009 * 23:05

No to je samozrejme logicka a legitimni otazka, Kubo. Nicmene je z ni videt ze ses nebyl nikdy podivat na kopci, jak se to vlastne dela prakticky!:-)

Prijed nekdy treba na Ranou az bude letovo at to poznas.

Ten batoh snadno slozis do sedacky, je tenky a nema zadnou konstrukci.

• 15 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 08.02.2009 * 10:39

Na ranou nabo alspoň do Krupky se určitě půjdu podívat, zatím není čas (školu mám až do 5...), takže někdy o víkendu, až bude pěkné počasí se tam zajedu omrknout prakticky paragliding :)

Ale jelikož mi bude 15 až 6.7. tak se rozhoduji, co a jak...

Kurz asi elspeedo.cz - vyhovuje mi termín

a následná výbava a vůbec to co potřebuji uvažuji...

Dělám webové stránky, předpokládám, že budu potřebovat 70 tis.

Favoriti jsou Pluto II od AXIS a FIDES 2 evo od Sky

Ten Pluto se mi výkonově lepší

Ale říkám, zatím teoreticky ovžuji a přemýšlím, když si koupím tohle, kolik bude stát tohleto k tomu, atd...

A ještě jedna věc - stačí akustické vario ? (bez displaye)

• 16 RE: Začátky s PG
    Autor: hladas94 (+0) (-0) | Zasláno: 08.02.2009 * 10:41

Jejda já dal Raná s malim r, moc se všem omlovám :)

a oprava - Ten Pluto se mi zdá výkonově lepší

• 17 hladas94 | Zasláno: 08.02.2009 * 10:41
    Autor: wolf_pg (+0) (-3) | Zasláno: 08.02.2009 * 10:47

....možná bych měl pro tebe nějakou práci....zkus mi napsat infoZAVINÁČwolf-gear.com.

• 18 RE: Začátky s PG
    Autor: robert (+28) (-2) | Zasláno: 08.02.2009 * 16:00

zdar kubok tomu váriu...uvažuješ li o tom že bys chtěl v budoucnu létat přelety či více termiku, tak doporučuju vário s displayem, resp. s výškoměrem....

..myslím že i pravidla už hovoří že výškoměr je povinný nad 300m..(jestli se to od mého kurzu nějak neměnilo..:))...a nejde jen o pravidla....ale při přeletování je potřeba se orientovat v celém prostoru...takže kopi vária si rozmysli...

a k tem padákům....Pluto II a Fides II...jsou to rozdílné kategorie, tudíž je jasné že jeden je výkonější...ale o kategoriích se dozvíš více(výhody a nevýhody) od instruktora v kurzu...

tak zatim a někdy nad Ústím..))

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.

Sekce PGwebu: