FÓRUM PGweb

[Téma] Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000

Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 21.11.2012 * 00:00

Pokud víte o nějakém letovém terénu v ČR, který není vyznačen v Letecké mapě LAA (která na jaře každoročně přijde s Pilotem), můžete navrhnout přidání nového místa do tohoto pátku 23.11. Koordinátorem v této věci za PG je Martin Lustig, takže se můžete obrátit přímo na něj, ovšem jistě je možné přidávat návrhy i sem do Fóra.

Je nutné specifikovat, jestli se jedná o:

a) startoviště

b) přistávací plochu

c) vlekací místo

Kromě názvu uvádějte GPS pozici ve formátu DD.ddddd (tj. jen stupně a jejich drobné statisíciny, žádné minuty ani vteřiny).

Kromě nových míst lze navrhovat i změny stávajících, pokud o nějakých víte (např. změna přistávačky, přemístění startovačky atd.)

11 příspěvků
shlédnutí: 2033
  • 1 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 21.11.2012 * 08:19

A bylo by možné takovou mapu včetně prostorů potom poskytnout v elektronické podobě členům LAA? (u mě pro Gramin)

To by mi přišlo mnohem přínosnější než papír.

• 2 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 21.11.2012 * 10:38

Papír je pro srovnávací navigaci, kterou se jistě řídíš při létání nad územím ČR. GPS se oficiálně nepoužívá. :) Nebo se to už změnilo a může se létat podle GPS? Papír ti nikdo nevypne, neznepřesní a ani baterky ti v něm nedojdou. Jo na PG je to nepraktické, ale tak to prostě je.

• 3 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 21.11.2012 * 10:46

pgPavel:

1) je to docela offtopic

2) zrovna v tomto případě osobně považuju papírovou podobu za poměrně přínosnou

3) pokud ti "elektronická forma" přijde přínosná a máš opravdu zájem to prosadit, pak bych ti doporučil tento návrh vznést především na VH Svazu PG. Třeba bys získal podporu valné hromady a mandát k prosazování tohoto požadavku na konferenci LAA, nebo bys zjistil, že to je z nějakého důvodu neprůchozí atd.

Letošní VH ovšem nestihneš, proběhla jak známo tuto sobotu. Proto mi podobné návrhy připadají zde, v tuto chvíli a v tomto kontextu poněkud...nemístné.

• 4 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 21.11.2012 * 12:25

Promiňte pánové, já si neuvědomil, že takové věci se mohou říkat pouze jednou ročně v kulturáku předem vybrané obce v deset večer za měsíčné noci.

Ale vážně, když už se mapa vyrábí, bylo by pěkné ji vyexportovat pro účely členů také v elektronické podobě tak, aby ji mohli používat na svých zařízeních za letu - nechcete mi snad říct, že to ještě nikoho nenapadlo?

"nemístné" - to myslíš vážně?

• 5 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 21.11.2012 * 12:55

Pavle, specifikuj tu "elektronickou formu", tedy formát, resp. formáty, když už mluvis o "zařízeních". Pak se mužem bavit o tom, jestli to má nějaký smysl.

Nemistne - ano, v tomto kontextu mi to přijde trošku jako výsměch, anebo naprostá ignorace toho jak fungujou procesy v LAA a faktu, že mapa není jen pro padackare, ale pro všechny odbornosti LAA. Aby bylo jasno - nikomu bych nevycital že nemá ponětí o tom jak funguje LAA a jak něco navrhnout a prosadit. Ale konkrétně u tebe, který má plno různých stížnosti a připomínek k tomu co by mělo být jinak, bych čekal, že ten zájem daš najevo aspoň tou účasti na VH. Jinak je to jen takový nezavazny žvanění, s prominutím.

Tak tedy, když už jsme se k tomu dostali, specifikuj prosím ten formát(y).

• 6 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 21.11.2012 * 14:15

Úmyslně jsem se ve svém prvním příspěvku pouze ZEPTAL, zda by bylo možné mapu, ke které sbíráš touto cestou podklady a kterou dostáváme s Pilotem, taky dostat v elektronické podobě a nijak nespecifikoval formáty, protože to může záviset na mnoha okolnostech.

Pokud se chceš bavit o nich, já osobně bych měl zájem o takový formát, který dostanu do GPS Garmin GPSMap 60Cx co možná nejjednodušším způsobem. V zásadě mi jde o prostory a body relevantní pro PG.

Zda by to mělo smysl - vzhledem, k tomu, že různí lidé mapy prostorů vyrábějí a poté se o ně nezištně děli s ostatními si myslím, že dostat mapu každoročně přímo od LAA/SPG by pro koncového uživatele smysl mělo. Tedy, abych mluvil jen za sebe, já bych to uvítal a byla by mi užitečnější než ta papírová (která je taky fajn, nic proti ní ...)

A k tomu závěru.

Myslím, že na mě vyjíždíš zbytečně a trošku hystericky. Když tak buď konkrétní.

Měl jsem podle tebe zabít víkend jen proto, abych se mohl zeptat na mapu?

• 7 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: scorpi (+402) (-37) | Zasláno: 21.11.2012 * 14:48

Pavle, jsem rad ze jsi specifikoval format. K tomu asi takto - treba me konkretne by prostory pro Garmina byly uplne nanic, protoze aktualne zadne zarizeni, ktere by takovy format sezralo, pro letani opravdu nepouzivam. Mely by se teda pripravovat mapy v elektronicke podobe pro vsechny mozna formaty, ktere se dnes vyskytuji? Kolik lidi pouziva jaka zarizeni/jake formaty?

Dalsi vec - mapa s prostory je uplne neco jineho, nez prostory pro Garmina - z tve otazky to vypadalo, jako kdyby tak elektronicka forma byla neco jako nutny meziprodukt pri vyrobe papirove mapy - to ale neni, znamenalo by to praci na vytvoreni takove verze, ktera nema s papirovou mapou vubec nic spolecneho.

A nakonec, zrovna map pro Garmina je na webu jak sam vis docela vyber, nevidim tedy zadnou pridanou hodnotu v tom, aby ji LAA posilala clenum - zvlaste nevim, jak by pak vysvetlila, ze preferuje urcity proprietalni format a jine pouzivane a rozsirene formaty nikoliv.

Zkratka, napad se zasilanim mapy prostoru elektronickou formou mi prijde celkove jako omyl.

Jestli ti prijdou moje reakce hystericke, tak se ti tedy omlouvam, mozna to z vnejsku tak vypada - ale opravdu mi to v tehle kombinaci a za danych okolnosti v tomhle vlakne prijde jako trosku ulet...

• 8 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 21.11.2012 * 15:18

Já jsem vycházel z předpokladu, že LAA leteckou mapu aktualizuje "průběžně" a jednou za rok ji vydá na papíru a pošle členům s Pilotem. Protože nevím, jakými nástroji ji spravuje a jakém datovém modelu ji má uloženou, zeptal jsem se, zda by bylo možné ji exportovat také elektronicky a vůbec nespecifikoval výstupní formáty.

To, do jakých cílových formátů by se exportovala by samozřejmě záviselo na technických možnostech (nebo penězích, pokud by se muselo něco dodělávat) a na zájmu o jednotlivé formáty dle četnosti různých zařízení mezi uživateli.

Pro toho svého Garmina jsem si stáhl pár map před cca 2 roky a nejspíš asi nedošlo k výrazným změnám.

Pokud by, teoreticky, došlo k nějaké větší a pro nás závažné změně v mapě, dnes si prostě počkáme rok na nový papír nebo budeme číhat na fórech, jestli to někdo nezpracuje a nepodělí se.

Pokud by byla LAA schopna poskytnout svým členům mapu (nebo její obsah) elektronicky, mohli bychom tu změnu mít mnohem rychleji. Ten základní formát může být klidně obrázek (ekvivalent papíru), dál podle možností a zájmu v datových formátech.

Prostě si myslím, že distribuce ze strany LAA by měla být jak technicky možná, tak i žádoucí pro obě strany.

To je můj pohled - když to nejde a považuješ to za omyl, OK.

Opravdu ti přijde jako offtopic dotaz na distribuci něčeho, pro co sháníš podklady?

• 9 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 21.11.2012 * 15:27

Tj. přínosy, které bych viděl pro sebe:

1. data od autority (oproti stahování z fór z neznámých zdrojů)

2. při změnách rychlejší distribuce (lepší informovanost/bezpečnost)

3. možnost použití v navigaci (samozřejmě bez nároku na všechny existující formáty)

• 10 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: anton (+72) (-36) | Zasláno: 22.11.2012 * 08:56

Pavle, nezlob se na mě, ale asi to nechápeš. Oficiální data do GPS ti nikdo nedá, protože to není oficiální způsob šíření informací o rozdělení vzdušného prostoru.

Pokud hledáš autoritu, zaregistruj se na WEBBRIEFING a stahuj si aktuální prostory a nahrávej je do GPS (myslím že pro registrované ta možnost existuje).

Tvoje hledání autoritry mi připomíná snahu vyhnout se vlatní odpovědnosti za zjištění aktuálního rozdělení vzdušného prostoru, které si máme každý zjišťovat před každým letem. Místo toho chceš, aby Tě někdo při každé změně zatahal za rukáv a řekl kudy můžeš a nemůžeš letět. Tak to nefunguje. Informace si musíš vyhledat sám, Ty jsi zodpovědný za svůj let.

Dobré shrnutí a spusta zdrojů je třeba na stránkách Svazu PG:

http://www.svazpg.cz/rozdeleni-vzdusneho-prostoru-cr

• 11 RE: Výzva: Doplnění letových míst v Letecké mapě LAA 1:500 000
    Autor: pgPavel (+8) (-5) | Zasláno: 28.01.2013 * 21:50

Pilot 1/2013 příloha LAA za rok 2012 str.12 Mapy LAA ČR poslední věta ...

"Kromě klasických tištěných map a dalších mapových informací jednali též možném širším využití map elektronických."

Přidávat příspěvky k tomuto tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.

Sekce PGwebu: